VÁNOCE V KARAVANU
Nevšední zážitek, který by si měl každý správný karavanista vyzkoušet.
Napadlo vás někdy, že byste trávili Vánoce, nebo Silvestr v obytném voze či přívěsu? Přiznám se, že mě mnohokrát. Bohužel se mi ještě nepovedlo přesvědčit naši mladší dceru k uskutečnění této úžasné myšlenky a tak každoročně vyrážíme až 25.12. večer. Jsou však mezi námi tací, kteří takto Vánoce tráví…
Nevšední zážitek, který by si měl každý správný obytkář vyzkoušet. Ale jak nejlépe? Pohádkově česky s cukrovím a kaprem, na horách nebo na pláži u moře?
Pokud se pro tento čin rozhodnete, máme pro Vás pár tipů, jak obohatit VÁNOČNÍ veselí, třeba v podobě netradičního svařáku nebo radou ...
NETRADIČNÍ SVAŘÁK DO KARAVANU (S RUMEM) :O) - pozor jen pro neřidiče!
Po tomhle svařáku se vám pořádně zatočí hlava! Pokud jste s partou přátel na horách, dejte si ho raději až tehdy, když před vámi nebude žádná fyzická námaha. Takže na všechny námořníky, ahoj!
INGREDIENCE:
- 1 l červeného vína
- 200 ml vody
- 1 ks citronu
- 3 panáky rumu
- 200 g cukru krupice
- 2 svitky skořice
- 8 ks hřebíčku
Koření s cukrem a citronem nakrájeným na plátky vhoďte do kastrolku s trochou vroucí vody.
Nechte chviličku povařit, přidejte víno a panák rumu (podle chuti může být i více) a přiveďte vše k varu. Nakonec svařák sceďte do skleniček s kolečkem citronu.
Tip: Svařák se nikdy nesmí vařit. Víno v kastrůlku sice k varu přiveďte, ale s prvními bublinkami na hladině hned stáhněte na minimum. Pak nechte jen dostatečně prohřát, aby se z koření uvolnila vůně, ale neodpařoval se alkohol.
ATMOSFÉRA VŮNÍ
Ke sváteční atmosféře určitě patří i vůně, které navozuji pocit veselí, relaxace a pohody. Máme pro Vás pár tipů, jak i v karavanu se můžete cítit VÁNOČNĚ.
Každý může ze zkušenosti říci, že stačí pár kapek vonného oleje nebo čerstvá větvička smrčku do vázy a přírodní aroma je na světě. Ale i přesto existují i jiné možnosti.
Spoustě z nás se při slově Vánoce vybaví také vůně. Vůně perníčků, vanilky, skořice, svařáku, punče, pomeranče, purpury… Vůně dotváří vánoční atmosféru, proto se pojďme podívat, které byliny o Vánocích využijeme.
Bylinky a koření si můžeme namíchat dle vlastních preferencí, vybírat máme z čeho:
hřebíček, skořice, muškátový oříšek, máta, pelyněk, levandule, mateřídouška, rozmarýn, meduňka, šalvěj, majoránka, měsíček, heřmánek. Ale i eukalyptus, jehličí, vřes či růže. Nedáváme žádné ovoce.
Vybrané bylinky a koření podrtíme, abychom získali jemnou směs, do které přidáme esenciální olej. Výběr je opět na nás. Například esenciální olej s vůní citrusů, vanilky či borovice. Smícháme bylinky a olej. Na jednu hrst sypké směsi asi 20-25 kapek oleje. Důkladně promícháme v uzavíratelné nádobě, ve které směs necháme 2 týdny odležet, aby se vůně rovnoměrně rozprostřely. Purpuru můžeme pálit s použitím alobalu na sklokeramické a indukční desce nastavené na nízkou teplotu a na litinové desce plynového sporáku. Místnost krásně provoní i purpura položená na topení. Velmi oblíbené je použití v aromalampě.
S VŮNÍ POMŮŽOU I BYLINKY
Skořicí ozdobíme adventní věnec, hřebíček využijeme na oči sněhuláka či s dětmi ozdobíme jablíčka. Na svátek svaté Lucie dříve hospodyňky nosily kousek těsta s kořením dobytku a zaříkávaly přitom, aby dobytek neuhranuly čarodějnice. Právě koření je mělo ochránit. Toto prováděly až do Božího hodu.
A bylinky nám pomohou na strávení svátečních obědů, ale o tom možná zase někdy příště.
NEJLEPŠÍ NEPEČENÉ CUKROVÍ ZA 5 MINUT
PIŠKOTY V ČOKOLÁDĚ
Suroviny:
- 120 g dětské piškoty
- 1,50 balíček čokoláda na vaření přibližně
- kokos
- marmeláda
Polovinu piškotů položíme na nějaký tácek (talíř) a namažeme marmeládou můžete použít jakoukoliv marmeládu, ale lepší bude nějaká pikantnější (např. rybízová, malinová, borůvková). Potom přiklopíme dalším piškotem.
Čokoládu roztavíme (můžeme přidat i trochu mléka pro zředění) a nalijeme do misky (při vaření čokoládu míchejte, ať se nepřipálí). Potom do každého slepeného piškotu zabodneme párátko a namočíme v čokoládě, posypeme kokosem a opatrně vyndáme párátka necháme ztuhnout čokoládu a můžeme podávat.
TIP: Namísto piškotů můžeme dát banán.
RYCHLÁ JEDNOHUBKA
Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?
Připravili jsme si pro vás tři tipy na rychlé a lehké pohoštění, které zvládnete připravit během pár minut. Jejich výhodou není jen to, že mohou být neskutečně dobré, ale také je lze jíst jednou rukou elegantně bez toho, abyste se zašpinili. To je na oslavách dozajista velkou výhodou.
ŘEPNÉ JEDNOHUBKY S KOŽÍM SÝREM
Suroviny:
- 1 menší a měkká řepa (můžete použít i nakládanou řepu)
- 1 měkčí hruška
- balení měkkého kozího sýra
- hrst lístků čerstvého špenátu
- sůl, pepř
- balsamikový ocet
Postup:
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Hrušku rovněž zbavte slupky a také ji pokrájejte na kostky. Stejným způsobem připravte kozí sýr. Na špejli vždy napíchněte kostičku řepy, kostičku sýra, pak hrušku a list špenátu. Všechny jednohubky podle chuti osolte, opepřete a zakápněte trochou balsamikového octa.
MELOUNOVÁ VARIACE SE SUŠENOU ŠUNKOU A FETA SÝREM
Prosciutto se žlutým melounem už nejspíš znáte. My vám prozradíme, jak meloun se sušenou šunkou povýšit na ještě větší delikatesu.
Suroviny:
- ½ melounu cantaloupe
- ¼ vodního meloun
- 150 g španělské šunky či jiné sušené šunky
- 200 g feta sýru
- šťáva z limety
- balsamikový ocet
- dřevěná napichovátka nebo špejle
Postup:
Oba druhy melounů si pokrájejte na kostky o velikosti sousta. Stejným způsobem pokrájejte feta sýr. Šunku si natrhejte na menší kousky. Na dřevěné napichovátko vždy nejprve napíchněte kostičku červeného vodního melounu, pak kostičku feta sýru, následně kostičku melounu kantalup a nakonec kousek španělské šunky. Takto postupujte dál, dokud nezaplníte celé napichovátko či špejli. Nakonec všechny jednohubky zakápněte limetovou šťávou a trochou balsamika.